menu button

IPTV

Wat is IPTV?

tv image IPTV (Internet Protocol TV) of anders gezegd “TV over de netwerkkabel” is ongetwijfeld de nieuwe standaard in TV verdeling. Doordat het TV-signaal mee verdeeld wordt over de netwerkkabel zijn tal van nieuwe toepassingen denkbaar, waarbij interactiviteit centraal staat.

Bij traditionele TV over een coax-netwerk wordt hetzelfde TV-signaal verstuurd naar alle TV’s, maar is er geen mogelijkheid om “data terug te vragen”. De gebruiker kan enkel zappen en een statische infopagina of TV gids raadplegen.

Bij IPTV ligt dit volledig anders. Doordat hier gebruik gemaakt wordt van netwerktechnologie is tweerichtingsverkeer mogelijk, waardoor de TV (kijker) nu ook informatie kan opvragen aan de centrale server, ook wel middleware server genoemd.
Het is deze middleware server die het volledige TV-systeem beheert. Welke kanalen beschikbaar zijn voor welke kijkers, welke pagina (denk aan TV-gids, weerbericht, infopagina) getoond wordt op welke TV,… Alles passeert de centrale server. Dit biedt uiteraard nieuwe mogelijkheden die met traditionele TV onmogelijk zijn.

Eenvoudig gezegd kan alles gekoppeld worden die maar op één of andere manier kan worden aangestuurd. De meest uiteenlopende zaken, zoals domotica, netwerkcamera’s, betaalsystemen of andere toepassingen kunnen op die manier verbonden worden met het TV-systeem.

De UCast middleware is compatibel met de meest courante set-top boxes alsook geïntegreerde IPTV’s. Dergelijke TV’s kunnen rechtstreeks de IP streams ontvangen en hebben geen afzonderlijke set-top box meer nodig.

amino samsung lg

Systeemelementen

IPTV System Headend: Dit is het ontvangtsysteem dat instaat voor de verdeling van de TV kanalen over het netwerk. Ontvangst kan zowel via kabel, satelliet of zelfs antenne gebeuren. UCast werkt enkel met de meest kwalitatieve materialen voor de distributie van digitale TV en is verdeler van enkele vooraanstaande merken.

Igmp switch: Zoals bij elk netwerkverhaal staan de netwerk switches centraal in het connecteren van alle toestellen op het netwerk. UCast adviseert de klant bij de benodigde hardware en configuratie van het netwerk.

Middleware: De middleware server speelt een centrale rol bij IPTV. Deze staat, zoals de naam doet vermoeden, tussen de eindgebruiker en alle geconnecteerde services. Deze services zijn enerzijds live TV, maar uiteraard ook functionaliteiten zoals opname, infopagina’s of zelfs koppelingen met externe apparatuur zoals domotica. De beheer software laat toe om het volledige systeem te sturen en te onderhouden, zowel lokaal alsook op afstand.

VOD, NPVR: bepaalde uitgebreide feature vragen een extra server die deze functionaliteiten voor zijn rekening neemt. Voorbeelden zijn Video On Demand (VOD) en Network Personal Video Recording (NPVR). Ook HLS streaming of uitgebreide digital signage kunnen een aparte server nodig hebben. Wij helpen de klant hier uiteraard graag bij het uittekenen van de nodige systeemcomponenten en kunnen deze ook kant- en klaar leveren.UCast IPTV portal

 • Live TV / Radio:

  Ook bij IPTV draait alles nog steeds rond het bekijken en beluisteren van televisie en radio. Alle aanwezige TV en radiozenders die in het netwerk aanwezig zijn als multicast stream kunnen weergegeven worden via de IPTV gebruikersinterface.
 • Teletext:

  Indien teletext aanwezig is in de stream kan deze opgevraagd worden via de TV interface.
 • EPG:

  Elektronische programmagids voor alle geselecteerde zenders. Deze kunnen weergegeven worden in een overzichtelijke tabel en in een balk tijdens het zappen. Zo heeft de kijker ten allen tijde een overzicht van hoe lang hij reeds aan het kijken is en hoe lang het programma nog duurt. Via de uitgebreide EPG tabel kan hij ook nog een beschrijving krijgen van alle programma’s op alle aangeboden zenders.
 • Weerbericht:

  Het weerbericht van de locatie (instelbaar in de beheer software) is te zien als widget in de menu van de TV interface. Een uitgebreide weersvoorspelling voor enkele dagen is eveneens te raadplegen via de interface.
 • Zenderpakketten:

  TV en radiozenders kunnen in pakketten verdeeld worden zodat je een verschillend aanbod kan geven aan bijvoorbeeld betalende en niet of minder betalende gebruikers. Deze functie kan ook gebruikt worden om het aanbod aan te passen aan de behoeften van de gebruiker of groepen.
 • Berichten:

  Er kunnen via dit systeem gepersonaliseerde berichten verstuurd worden naar één gebruiker, een groep gebruikers, een afdeling of naar iedereen. Dit systeem is ideaal voor zowel gerichte boodschappen alsook algemene boodschappen of noodberichten. Er zijn twee types van berichten mogelijk: inbox berichten en pop-up berichten. Bij het eerste type komen de berichten in een soort mailbox terecht, waar de gebruiker ze ten allen tijde kan raadplegen. Pop-up berichten worden altijd bovenop het scherm geplaatst, wat de gebruiker ook aan het doen is. Deze zijn ideaal voor dringende berichten of noodboodschappen. Het is ook mogelijk om de TV aan te zetten op afstand bij bepaalde berichten.
 • Infokanalen:

  Via het systeem kunnen informatiepagina's aangemaakt worden waar je foto's, tekst, RSS feeds,… kan weergeven. Deze kunnen getoond worden op verschillende groepen van schermen. Uitgebreidere functionaliteiten zoals een geavanceerde planner, widgets, video’s,… kunnen eveneens worden aangeboden (zie digital signage).
 • Infopagina’s:

  Via de interface kan de gebruiker bepaalde statische infopagina’s raadplegen. De info zelf kan worden opgemaakt in de beheer software.
 • Personen zoek installatie:

  Via een scherm aan de inkom kan een bezoeker de kamer van een bewoner terugvinden. Dit kan worden ondersteund door een plattegrond die in de beheer software kan worden ingeladen. Als een camera aanwezig is, kan een oproep gedaan worden naar een bepaalde TV in een kamer. De bewoner ziet een melding op de TV (die indien nodig automatisch aanspringt) en het camerabeeld als een camera aanwezig is.
 • Bronkeuze:

  Vanuit de software kan de TV bron aangestuurd worden om andere toestellen zoals DVD spelers actief te maken.
 • IP camera’s:

  IP camera’s kunnen worden geïntegreerd in het TV systeem. Door ze toe te wijzen aan een bepaald pakket kan worden gezorgd dat ze enkel zichtbaar zijn voor bepaalde personen of groepen van personen. De camera’s moeten dit uiteraard wel toelaten.
 • Klok:

  De klokfunctie laat een grote digitale klok zien op het TV scherm. De klok kan eenvoudig opgeroepen worden en is zeer duidelijk leesbaar.


UCast IPTV beheer software

 • Rechtenbeheer:

  In de software kunnen rechten worden toegekend aan gebruikers, login gegevens worden aangemaakt en gewijzigd en kan worden bepaald welke gebruiker welke instellingen kan aanpassen.
 • Beheer en configuratie van de TV’s:

  Alle TV’s zijn zichtbaar in de beheer software. Hier kan men zien welke TV aan/uit staat en kan men TV’s activeren/desactiveren. Alle specifieke settings voor individuele toestellen kunnen hier worden aangepast. Zo kan men een toestel in een usergroup steken, kanaalpakketten toewijzen, berichten sturen, de afstandsbediening instellen… Een softwarematige afstandsbediening laat toe om alle functies die de gebruiker kan doen ook te doen vanuit de software (zappen, volume aanpassen, reboot,…). Men kan ook de status van het toestel volgen: aan/uit, het huidige kanaal,…
 • Pakketbeheer:

  Zenderpakketten kunnen à la carte worden aangemaakt. De administrator kan dus kiezen om hetzelfde zenderaanbod te voorzien voor alle gebruikers, of specifieke pakketten beschikbaar te maken voor verschillende gebruikers.
 • Gebouw beheer:

  Een virtuele boomstructuur kan worden opgemaakt. Dit laat toe om individuele TV’s of groepen (bv een verdiep of vleugel) berichten te sturen, of bepaalde kanaalpakketten te geven.
 • Remote management:

  Het systeem is volledig bedienbaar op afstand. Bij problemen kunnen wij steeds remote inloggen om de klant te assisteren of problemen op te sporen. Via de beheer software kunnen we ook aanpassingen doorvoeren aan de TV’s zelf en bepaalde functies zoals een reboot doorvoeren.
 • Layout beheer:

  De layout van de TV interface is oneindig aanpasbaar door ons. Echter, via de beheer software kan de administrator ook al behoorlijk wat aanpassingen doen aan de TV interface. Zo kan hij de kleuren, logo’s, iconen, achtergronden,… zelf aanpassen. Er is ook steeds een handige preview te zien die de administrator toont hoe de aanpassingen op de TV’s te zien zullen zijn.
 • Infopagina beheer:

  De layout en inhoud van de infopagina kan worden aangepast via de software. Via een ingebouwde editor kan tekst worden opgemaakt op een zeer gebruiksvriendelijke manier.